Welke eisen moet u stellen aan uw cloudprovider?

Hendri van Norden - Manager Sales: Misschien wilt u zich helemaal niet bezighouden met de ICT voor uw kantoor. Maar op sommige momenten is dat toch heel hard nodig. Bijvoorbeeld op het moment dat u zich oriënteert op werken in de cloud of een overstap overweegt naar een nieuwe ICT-leverancier voor uw cloudoplossing. Welke vereisten dient u te stellen aan een ICT dienstverlener? Wij geven u graag een aantal tips.

De oplossing: flexibel én toekomstbestendig
De allereerste vraag gaat uiteraard om datgene wat u krijgt aangeboden. Is de geboden oplossing voldoende voor uw kantoor? U kijkt dan onder andere naar de omvang van de cloudoplossing, beheer, onderhoud en functionaliteit. Misschien bent u geneigd om te kiezen voor een groter pakket dan nodig, onder het mom: “We hebben de groei te pakken, dus liever iets meer dan krap-aan.” Heel begrijpelijk, maar weet u dat één van de grote voordelen van werken in de cloud juist de flexibiliteit is? U hoeft zich dus niet met ICT bezig te houden en kunt met een all-in oplossing voor een vast begrootbaar bedrag per maand helemaal richten op uw specialiteit. Blijft de groei iets achter of groeit u juist harder dan voorzien, dan beweegt uw cloudoplossing moeiteloos mee. Bespreek de toekomstplannen van uw kantoor vooraf met uw potentiële ICT dienstverlener, zodat u zowel een flexibele als een toekomstbestendige cloudoplossing aangeboden krijgt. Schaalbaar en onder alle omstandigheden compleet. 
Vraag: Biedt uw ICT dienstverlener een schaalbare totaaloplossing voor een vast bedrag per maand?

De veiligheid
Dat uw cloudoplossing veilig moet zijn, lijkt nogal vanzelfsprekend. Maar wat is ‘veilig’ in het huidige digitale tijdperk? En meer nog, is dat wat vandaag veilig is, ook morgen nog veilig? Vooral wanneer het gaat om strategische investeringen, zoals in het geval van uw keuze voor een ICT partner, zijn dit cruciale vragen. Dit gaat dus niet persé om geld, maar om vertrouwen en visie voor de langere termijn. Vraag ook vooral door op de vragen: 
Ο hoe is de serveromgeving beveiligd; 
Ο wat gebeurt er in geval van brand;
Ο hoe is de back-up geregeld;
Ο wat doet uw IT dienstverlener bij een mogelijk datalek?

Slechts een paar basisvragen waar uw cloudprovider zonder moeite antwoord op moet kunnen geven. Maar denkt u ook aan updates, toegang tot uw cloudomgeving buiten kantoor, gebruik van eigen devices, gebruik van open wifi of het delen van bestanden via online diensten. Moet u zich hier dan in detail in verdiepen? Als jurist wilt u zich misschien helemaal niet in detail bekommeren om ICT vraagstukken waarbij de complexiteit veel verder gaat dan bovenstaande vragen doen vermoeden. Terecht, maar beoordelen of u de juiste ICT-partner in de arm neemt voor deze complexe materie, is wel van belang.
Vraag: welke maatregelen heeft mijn ICT dienstverlener genomen om veiligheid van mijn cloudomgeving te waarborgen?

De continuïteit
Een derde onderwerp is de continuïteit. Stel, uw ICT dienstverlener gaat failliet. Heel vervelend voor uw ICT dienstverlener natuurlijk, maar op het moment dat dit betekent dat u geen toegang meer heeft tot uw bedrijfsgegevens in de cloud is het ook voor u en uw collega’s heel vervelend. Allerminst een domme vraag dus om daar naar te informeren. 
Vraag: heeft uw cloudprovider een waarborg voor de continuïteit van de clouddienstverlening, zoals Escrow?

Cloud Concept scoort op bovenstaande punten bovengemiddeld. Waarom? Omdat Cloud Concept werkt voor klanten in de zorg, het onderwijs, de accountancy en de juridische sector. Klanten die harde en hoge eisen stellen aan hun cloudprovider. En terecht, hun cliënten mogen rekenen op privacy en professionaliteit. Bent u actief in één van deze branches? Stelt u ook zeer hoge eisen aan de partijen met wie u samenwerkt? Met een cloudoplossing gefaciliteerd door Cloud Concept weet u zeker dat de basis goed is én dat alles voor een veilige, schaalbare en technisch zeer hoogstaande en toekomstbestendige cloudoplossing top geregeld is. Vraag maar!