KEI... wat doen wij?

We krijgen regelmatig vragen van onze klanten over hoe straks verder in verband met KEI. Uiteraard zijn wij achter de schermen bezig om hierop straks goed voorbereid te zijn. Zoals u gewend bent houden wij u graag op de hoogte. Welnu... voor advocatenkantoren die werken met FORTUNA of NEXTmatters en veel procederen zijn we momenteel bezig met het ontwikkelen van een systeemkoppeling samen met onze Lexxyn Groep partners. De systeemkoppeling maakt het mogelijk om vanuit de bestaande FORTUNA of NEXTmatters omgeving digitaal berichten te versturen naar het zogenaamde Aansluitpunt.

KEI (programma Kwaliteit en Innovatie rechtspraak) heeft als doel procedures en sneller en eenvoudiger te maken door (digitale) modernisering van de rechtspraak. Voor advocaten wordt volgend jaar digitaal procederen verplicht.

Via zowel Mijn Rechtspraak als het Aansluitpunt Rechtspraak kunt u straks digitaal procederen. Mijn Rechtspraak is een beveiligd webportaal dat door burgers en professionele procespartijen gebruikt wordt. In het webportaal vult u handmatig een formulier in om een procedure te starten. Ook kunt u stukken 1 voor 1 uploaden en downloaden. Het Aansluitpunt Rechtspraak is een koppeling voor geautomatiseerd berichtenverkeer. U kunt dan vanuit het eigen administratiesysteem geautomatiseerd gegevens uitwisselen met de rechtspraak. Via het Aansluitpunt kunt u in een keer grote aantallen documenten versturen of ontvangen.

Wat is het voordeel voor u als advocaat om digitaal te procederen via het Aansluitpunt Rechtspraak?
•    U werkt vanuit uit eigen kantoorsoftware. U hoeft dus niet in te loggen op het beveiligde webportaal.
•    U heeft minder kans op fouten, omdat u minder gegevens handmatig hoeft in te voeren.
•    U kunt rechtstreeks documenten insturen vanuit uw eigen documentmanagementsysteem dat geïntegreerd is in de kantoorsoftware.
•    U kunt meerdere documenten en meerdere zaken in een keer aanbieden. U hoeft dus niet handmatig een documenttitel en documentclassificatie in te voeren.
•    Gegevens worden dus automatisch opgeslagen in uw FORTUNA of NEXTmatters omgeving.
 
Voordat KEI kan worden uitgerold zijn er echter nog een aantal zaken die geregeld moeten worden, door álle betrokken partijen. Wij houden u uiteraard op de hoogte van de ontwikkelingen.

Heeft u vragen over FORTUNA of NEXTmatters en wilt u met ons van gedachten wisselen over de gevolgen van KEI voor uw praktijk, neem dan gerust contact met ons op. Wij houden van eerlijke informatie en nuchter zakendoen.

Ben van Hengstum
Trivium Software